Preview

 Vrije tijd

 Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is waardevol. Voor de sportclubs en verenigingen in uw dorp, voor de ouderen in het verzorgingshuis, voor uw plaatsgenoten. Maar ook voor uzelf. Iets betekenen voor een ander geeft een goed gevoel en draagt bij aan uw geluk en gezondheid.

Mensen die vrijwilligerswerk doen hebben ook op latere leeftijd een groter sociaal netwerk.
Ze hebben vaker iemand om op terug te vallen en zitten beter in hun vel. Iemand die goed in zijn vel zit is lichamelijk actiever en heeft minder kans op depressie en eenzaamheid. Vrijwilligerswerk is dus op meerdere manieren goed voor uzelf.

Pensioen: nieuwe mogelijkheden geven nieuwe kansen

Als u met pensioen gaat verandert er veel in uw leven. U krijgt meer vrije tijd en ruimte om iets voor uzelf te doen. Om activiteiten te ondernemen met familie en vrienden, klussen op te pakken. Maar uw pensioen is ook bij uitstek een moment om vrijwilligerswerk te overwegen. Om (na het wegvallen van werkrelaties) een sociaal netwerk op te bouwen en ritme in uw dag of week te houden, actief te blijven. Zo geeft u structuur en zingeving aan uw dagen.

Wat wilt u later worden?

Vrijwilligerswerk is er in allerlei soorten en maten en kunt u afstemmen op uw eigen hobby’s, talenten en interesses. Denk aan hulp bij een sportvereniging, de hobbyclub of tijdens een evenement. Aan een vrijwilligersfunctie waarin u uw jarenlange werkervaring overbrengt aan anderen. Of juist aan een functie waarin u nieuwe vaardigheden leert. Misschien heeft u altijd al bij de lokale radio willen werken en is het nu het moment om dat te doen. Of houdt u van fietsen en wordt u fietsmaatje? Er is voor ieder wat wils.

Zo vindt u een leuke vrijwilligersfunctie

Al het vrijwilligerswerk is te vinden in een online vrijwilligers-vacaturebank. Deze wordt beheerd door de welzijnsorganisatie in uw gemeente. Zij weten waar lokaal behoefte aan is en kunnen u koppelen aan een vereniging of organisatie. Als u nog niet (goed) weet wat u wilt doen, dan kunt u samen met een adviseur kijken wat bij u past. Vaak is er een inloopspreekuur waar u zich kunt laten informeren en eventueel aanmelden. Klik onderaan deze pagina op uw woonplaats voor meer informatie.

Meer weten over vrijwilligerswerk?